Defekasyon MR (Manyetik Rezonans) Görüntüleme, pelvik alanı görüntülemek için radyofrekans dalgalarını kullanan, radyasyonsuz bir görüntüleme yöntemidir. Çok yönlü ve hassas bir araç olan MR vücudun çok düzlemli görüntülerini oluşturabilir. Bu yöntemle de farklı açılardan pelvik bölgenin değerlendirilmesi sağlanır. MR Defekografi, pelvik taban hastalıklarında kullanılan en yeni ve en önemli olmaya aday MR yöntemidir.

Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

MR Defekografi (MRD), kronik kabızlık, zor dışkılama, dışkıyı tutamama gibi boşaltım sorunlarını ve makattan barsak sarkmasını araştırmak için yapılır. Ayrıca bu grup hastaların değerlendirilmesinde, tedavinin daha iyi planlanmasında ve dışkı tutamama nedeniyle yapılacak cerrahi yönteminin planlamasında yol gösterici bir görüntüleme tekniğidir.

  • Kontrolsüz gaz kaçakları, uzun süreli oturma ve yürüyüş sonrasında veya tuvaletten birkaç saat sonra başlayan makatta ıslaklık, akıntı ve kirlenme sorunu olanlara,
  • Tuvalete zor yetişme ve bazen de kaçırma şikayeti olanlara,
  • Sıklıkla düzenli olarak günde birden fazla veya 3-5 günde bir tuvalete gidenlere,
  • Karın şişkinliği, hazımsızlık ve gaz, mide ve reflü sorunu olanlara,
  • Tuvalette uzun kalma, tam rahatlayamama sorunu olanlara,
  • Dışkılama için tuvalette ıkınma veya zorlanma, dışkı yumuşatıcı ilaç ve çay kullanma ihtiyacı olanlara,
  • Tuvalette yanma sızlama şeklinde başlayıp sonrasında zonklayıcı tarzda ve saatlerce süren makat ağrısı olanlara,
  • Tuvalette veya oturup kalkarken makat sarkması olan hastalara defekografi önerilir.

Nasıl Yapılır?

MRD’de barsak temizliği uygulanmaz. Tetkik öncesi birkaç saat idrara çıkmamış olmak yeterlidir. Mesane dolu olması daha iyi görüntülemeyi sağlar. Rektal doluluk defekasyon için istenen bir şarttır. Rektumun kontrast madde (ultrason jeli veya patates püresi) ile doldurulması sonrası hastaya cihaz içerisinde defekasyon işlemi yaptırılır.

İşlem MR da yaklaşık 30 dakika bir süre yatmayı ve doktorun komutlarına uyarak fonksiyonların görüntülenmesini gerektirir.

Zorlu dışkılamaya yol açan rektal prolapsus, anismus rektosel, sistosel, gibi hastalıkların tanısında önemli bilgiler sağlayabilir.

MR Defekografi’nin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Hiçbir fiziksel aktivite için kısıtlayıcı değildir. İşlemden sonra hayatınıza kaldığı yerden devam edebilirsiniz.